za 04 mei | Theater VIER

Theater na de Dam: De idealisten

Joost Dekker en Michiel Bijmans spelen in het kader van Theater na de Dam een herneming van het stuk uit 2013: 'De idealisten', geschreven door Hayco Oudeman
Registratie is afgesloten
Theater na de Dam: De idealisten

Tijd en locatie

04 mei 2019 21:00 – 22:30
Theater VIER, Derde Walstraat 98, 6511 SP Nijmegen, Nederland

Over het evenement

Michiel Bijmans en Joost Dekker zijn bevriende toneelspelers die samen voorstellingen maken uit liefde voor taal en met aanstekelijk plezier. Ze studeerden samen af aan de Arnhemse Toneelschool in 2007, richtten het acteurscollectief Zomergasten mede op en waren vaste gastspelers bij Bonheur in Rotterdam. Tot 2015 maakten ze elk jaar één of meerdere voorstellingen met elkaar. In 2019 pakken ze die samenwerking weer op. Het eerste dat ze spelen is één van hun oude lievelingsstukken: De Idealisten.

De jonge Rotterdamse toneelschrijver Hayco Oudeman schreef De Idealisten in 2013 speciaal voor Michiel en Joost. Het voert drie vroege Nederlandse fascisten ten tonele: Erich Wichman, Hugo Sinclair de Rochemont en Jan Baars. Alle drie beantwoorden niet aan het klassieke en stereotype beeld dat wij sinds de Tweede Wereldoorlog van fascisten en nationaal-socialisten hebben. Ze moesten niets hebben van de NSB en Mussert, noemden zichzelf Actualisten en waren kunstenaar, dichter en zelfs lid van het verzet tijdens de oorlog. Wie waren deze mensen en wat bewoog hen tot hun ideologie van de daad?

Registratie is afgesloten

Deel dit evenement